Kinder- en tieneryoga

Yoga kan niet alleen voor volwassenen maar ook voor kinderen en tieners ontzettend veel betekenen. Ze kunnen door yoga werken aan hun zelfvertrouwen. Yoga leert kinderen namelijk om vol te houden, geduldig te zijn en naar een doel toe te werken. Als een bepaalde houding lukt, wordt het zelfvertrouwen vergroot. Het verhoogt het lichaamsbewustzijn en het concentratievermogen. De yoga houdingen gecombineerd met diepe en gecontroleerde ademhaling leert hen hun hoofd rustig en leeg te maken en zich alleen op de houding te focussen. Kinderen leren zichzelf waarderen, om te gaan met spanningen en onzekerheden. Het bevordert de creativiteit. Door de rust in hun hoofd krijgen zij de ruimte om allerlei dingen te verzinnen en te creƫren. Het bevordert een goede houding, een rechte rug, soepele spieren en sterke botten.

Met yoga doen we naast fysieke houdingen, die het lichaam krachtiger en soepeler maken, ook concentratie en ademhalingsoefeningen. Zo leer je op een eenvoudige manier lichaam en geest te ontspannen. De houdingen vergroten het lichaamsbewustzijn en door juist met zoveel aandacht en focus in een bepaalde houding te staan leer je je gedachten even los te laten. De oefeningen zijn niet prestatiegericht en lessen worden afgestemd op de leeftijd van de groep.
 
In de huidige tijd waarin er veel van onze kinderen en tieners gevraagd wordt, krijgen zij vaak op steeds jongere leeftijd te maken met stress-gerelateerde klachten. Yoga kan hen helpen om stress te verminderen maar ook bij het soepeler en krachtiger maken van het lichaam. Kinderen kunnen net als volwassenen worstelen met stress, angst en een vol hoofd. Ze zijn druk met school, sporten spelen en afspraakjes.